Cheesecake Κολοκύθας Χωρίς Ζάχαρη με Καλά Λιπαρά
Υλικά (για 10 Μερίδες):
Για τη βάση:
-
- 1 φλιτζάνι (≈240 γρ) βρώμη
- 1/2 φλιτζάνι (≈75 γρ) καρύδια ή αμύγδαλα, τριμμένα
- 2 κουταλιές της σούπας σπόροι chia
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για τη γέμιση:
-
- 400 γραμμάρια τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
- 1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
- 1/4 φλιτζανιού (≈60 γραμμάρια) στέβια ή σιρόπι σφενδάμου ή άλλο φυσικό γλυκαντικό
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Οδηγίες:
- Προετοιμασία της κολοκύθας και δημιουργία πουρέ:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Κόψτε 1 κολοκύθα στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους και τις ίνες.
- Τοποθετήστε την κολοκύθα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι η σάρκα να μαλακώσει.
- Αφαιρέστε την κολοκύθα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς.
- Με ένα κουτάλι, αφαιρέστε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα και τους σπόρους.
- Τοποθετήστε τη σάρκα της κολοκύθας σε ένα μπλέντερ ή σε ένα πουρέ και πολτοποιήστε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
- Βάση:
- Σε ένα μπολ, αναμίξτε τη βρώμη, τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, τους σπόρους chia, το μέλι και την κανέλα.
- Πατήστε το μείγμα στον πάτο της φόρμας για να σχηματίσετε τη βάση.
- Γέμιση:
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμίξτε με ένα μίξερ το τυρί κρέμα, τον πουρέ κολοκύθας, το γιαούρτι, τα αυγά, τη στέβια, την βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Συναρμολόγηση:
- Αδειάστε τη γέμιση πάνω από τη βάση.
- Ψήσιμο:
- Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι το κέντρο να είναι σταθερό.
- Ψύξη:
- Αφήστε το cheesecake να κρυώσει εντελώς στη φόρμα πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη πάστα κολοκύθας αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε μόνοι σας πουρέ.
- Μπορείτε να προσθέσετε στον πουρέ κολοκύθας λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για μια πιο έντονη γεύση.
- Για μια πιο τραγανή υφή, μπορείτε να προσθέσετε στην βάση μερικά κομμάτια καρύδια ή αμύγδαλα.
- Για μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί κρέμα με γιαούρτι στραγγιστό.
- Διακοσμήστε με φρέσκα φρούτα ή λίγη κανέλα πριν σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
- Αφού κρυώσει καλά, κόψτε το cheesecake σε κομμάτια και σερβίρετε. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα, λίγη κανέλα ή λίγο μέλι.
Σημείωση: Οι ποσότητες των υλικών μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε.
Απολαύστε αυτό το υγιεινό και νόστιμο cheesecake κολοκύθας!
Βρείτε κι άλλες υγιεινές συνταγές: https://pavlidou.gr/category/recipes/
More recipes: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-cheesecake