Χούμους (Λιβανέζικο)
Υλικά (Για 8-10 Μερίδες)
- 250 γρ. ρεβίθια, άβραστα
- 1- 1,5 λίτρο νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 100 γρ. ταχίνι
- 1 κ.γ. κοφτό κύμινο, σε σκόνη
- 1 πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
- 1/2 σκ. σκόρδο, (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 150 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- μπούκοβο, προαιρετικά
- αγγουράκια και καροτάκια κομμένα
Εκτέλεση
Μούλιασμα των ρεβιθιών: Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και τα καλύπτουμε με άφθονο νερό και με 1 πρέζα αλάτι. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες, ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
Βράσιμο των ρεβιθιών: Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε φρέσκο νερό που να τα καλύπτει. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά να μην διαλυθούν.
Πολτοποίηση: Αφού βράσουν τα ρεβίθια, τα στραγγίζουμε καλά κρατώντας λίγο από το νερό του βρασμού. Τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ ή σε ένα ισχυρό ρομπότ κουζίνας.
Προσθήκη υλικών: Προσθέτουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο (αν το χρησιμοποιήσουμε), το κύμινο, την πάπρικα, το πιπέρι και λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τα ρεβίθια.
Ανάμειξη: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Αν το χούμους είναι πολύ παχύ, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό από το βρασμό των ρεβιθιών.
Τελικές πινελιές: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε ξανά για λίγο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι, πιπέρι, λεμόνι ή ταχίνι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Συμβουλές:
- Για ένα πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο κόλιανδρο ή λίγο πάστα από σουσάμι.
- Το χούμους μπορεί να σερβιριστεί αμέσως ή να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες.
- Σερβίρετε το χούμους με πίτες, λαχανικά, ή ως συνοδευτικό σε κυρίως πιάτα.
Καλή Απόλαυση!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το hummus:https://www.healthline.com/nutrition/is-hummus-healthy
Βρείτε και άλλες νηστίσιμες συνταγές https://pavlidou.gr/pligoyrosalata/