Covid-19 και ψυχική υγεία

Μάι 27, 2024

Pavlidou, E., Papadopoulou, S. K., Antasouras, G., Spanoudaki, M., Mentzelou, M., Dimoliani, S., Tsourouflis, G., Psara, E., Vorvolakos, T., Dakanalis, A., Tryfonos, C., Vadikolias, K., Kyrana, Z., Bisbinas, A., Chrisafi, M., Bisbinas, I., Angelakou, E. P., & Giaginis, C. (2024). Evaluating the sociodemographic, anthropometric and lifestyle parameters, depression, quality of life, cognitive status, physical activity, and Mediterranean diet adherence of older adults in pre- and post-Covid-19 periods: a comparative cross-sectional study. Psychology & health, 1–26. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/08870446.2024.2352053

Αξιολόγηση των κοινωνικοδημογραφικών, ανθρωπομετρικών παραμέτρων και παραμέτρων του τρόπου ζωής, της κατάθλιψης, της ποιότητας ζωής, της γνωστικής κατάστασης, της φυσικής δραστηριότητας και της συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή των ηλικιωμένων σε περιόδους πριν και μετά την Covid-19: συγκριτική συγχρονική μελέτη

Η πανδημία του Covid-19 δεν επηρέασε μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. H νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology & Health διερεύνησε πώς άλλαξε η ζωή των ατόμων άνω των 65 ετών μετά την εξάπλωση του ιού.

Η μελέτη έδειξε ότι η πανδημία επηρέασε σημαντικά την καθημερινή ζωή και την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Διαπιστώθηκε αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και μείωση της σωματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής τους ζωής. Επίσης, παρατηρήθηκαν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, με μείωση της πρόσβασης στη λεγόμενη Μεσογειακή Διατροφή που είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία.

Η ανάγκη για δράση

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη στήριξη προς τους ηλικιωμένους.

Απαιτούνται άμεσα:

  • Προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης: Εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς.
  • Διατροφική συμβουλευτική: Προγράμματα που προάγουν την υγιεινή διατροφή και εξασφαλίζουν πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα.
  • Ενίσχυση κοινωνικών δικτύων: Δημιουργία ευκαιριών για κοινωνική αλληλεπίδραση και καταπολέμηση της απομόνωσης.

Μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να αμβλύνουμε τις πληγές που άφησε η πανδημία στους ηλικιωμένους και να διασφαλίσουμε την ψυχική τους ευημερία.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο μας,  για να μάθετε περισσότερα: https://doi.org/10.1080/08870446.2024.2352053

Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο!

 

Δρ Παυλίδου Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc, PhD, Post Doc

Παρόμοια Άρθρα