Διαβήτης και Παχυσαρκία -Diabesity

Μάι 28, 2024

Pavlidou, E.; Papadopoulou, S.K.; Fasoulas, A.; Papaliagkas, V.; Alexatou, O.; Chatzidimitriou, M.; Mentzelou, M.; Giaginis, C. Diabesity and Dietary Interventions: Evaluating the Impact of Mediterranean Diet and Other Types of Diets on Obesity and Type 2 Diabetes Management. Nutrients 2024, 16, 34. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/07316844221144336

Diabesity (“Διαβητο-Παχυσαρκία”) και Διατροφικές Παρεμβάσεις: Αξιολόγηση της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής και άλλων τύπων δίαιτας στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης, η λεγόμενη “διαβητο-παχυσαρκία” (diabesity), αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με σοβαρές επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας απαιτεί πολυδιάστατες λύσεις, με τη διατροφή να παίζει καίριο ρόλο. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα εστιάζει σε διάφορες διατροφικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση του διαβήτη.

Ας δούμε τι μας αποκαλύπτει η επιστήμη, μέσα από το πρόσφατο άρθρο μας:

Η Μεσογειακή Διατροφή:

  • Βασίλισσα στην αντιμετώπιση της διαβήτη: Η Μεσογειακή Διατροφή (MD) αναδεικνύεται ως η πιο αποτελεσματική δίαιτα για την καταπολέμηση τόσο της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη.
  • Ενισχυμένη γλυκαιμική ρύθμιση: Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων αποδεικνύονται ωφέλιμες για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
  • Φυτική δύναμη: Η υιοθέτηση φυτικών διατροφών φέρνει στο προσκήνιο οφέλη στη διαχείριση του βάρους και στην καρδιομεταβολική υγεία.
  • Πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά: Διατροφικά μοντέλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά συμβάλλουν στον κορεσμό και στην απώλεια βάρους.
  • Διαλείπουσα νηστεία: Σχήματα διαλείπουσας νηστείας οδηγούν σε μεταβολικές βελτιώσεις και μείωση του σωματικού βάρους.

Εξατομίκευση: Το κλειδί για την επιτυχία:

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις κάθε ατόμου.

Συμπέρασμα:

Τα ευρήματα των κλινικών μελετών των τελευταίων 15 ετών υπογραμμίζουν τη στενή σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και διαχείρισης του διαβήτη.

Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα πλούσια οφέλη της, ηγείται της λίστας, ενώ η εξατομίκευση αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία.

Εμπρός, λοιπόν, για μια υγιεινή διατροφή γεμάτη γεύσεις και οφέλη!

Διαβάστε το πλήρες άρθρο μας,  για να μάθετε περισσότερα:https://doi.org/10.3390/nu16010034

 

Δρ Παυλίδου Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc, PhD, Post Doc

Παρόμοια Άρθρα