Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικανική συνταγή με ρίζες που φτάνουν στους Αζτέκους. Η λέξη “guacamole” προέρχεται από τη γλώσσα Ναουάτλ (Nahuatl) και συγκεκριμένα από τις λέξεις “āhuacamolli”, όπου “āhuacatl” σημαίνει αβοκάντο και “molli” σημαίνει σάλτσα. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν το γουακαμόλε ως βασικό συστατικό στη διατροφή τους λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του αβοκάντο.
Υλικά:
- 1 αβοκάντο
- 10-15 ντοματίνια ή 1 τομάτα κομμένη
- χυμός από 1 λεμόνι ή lime
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό κομμένο (προαιρετικά)
- 20γρ (μερικά φύλλα) μαϊντανός ή κόλιανδρος (προαιρετικά)
- 2κ.σ. γιαούρτι χαμ. λιπ.
- 2κ.γ. ελαιόλαδο
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα πολυμηχάνημα / blender ρίχνω το αβοκάντο, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τα πολτοποιώ
- Κόβω το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τον μαϊντανό ή κόλιανδρο
- Σε ένα μπωλ μεταφέρω την κρέμα από το αβοκάντο, ενσωματώνω τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό ή κόλιανδρο.
- Αλατοπιπερώνω