Κέικ Καρότου

Οκτ 4, 2024

Κέικ Καρότου με Πολτοποιημένα Φρούτα

Υλικά:

  • 300 γραμμάρια καρότα, τριμμένα
  • 4 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα, πολτοποιημένη
  • 1/4 φλιτζάνι μήλο, πολτοποιημένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking soda
  • Αλάτι μια πρέζα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
  2. Τρίβουμε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη.
  3. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, την πολτοποιημένη μπανάνα, το πολτοποιημένο μήλο, την κανέλα, το τζίντζερ και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το baking soda και το αλάτι.
  5. Εναλλάξ προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά. Τέλος, προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που το βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ.
Γιατί να επιλέξεις πολτοποιημένα φρούτα;
  • Φυσική γλυκύτητα: Τα φρούτα προσφέρουν μια πιο φυσική και ισορροπημένη γλυκύτητα.
  • Υγρασία: Η μπανάνα και το μήλο προσθέτουν υγρασία στο κέικ, καθιστώντας το πιο ζουμερό.
  • Πλούσια γεύση: Κάθε φρούτο προσθέτει μια μοναδική γεύση και άρωμα.
Συμβουλές:
  • Ποικιλία φρούτων: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα φρούτα όπως ροδάκινο, βερίκοκο ή δαμάσκηνο.
  • Πυρήνας μήλου: Αφαίρεσε τον πυρήνα του μήλου πριν το πολτοποιήσεις.
  • Γεύση: Αν θέλεις μια πιο έντονη γεύση μπανάνας, χρησιμοποίησε πιο ώριμες μπανάνες.
  • Γλάσο: Μπορείς να προσθέσεις για επικάλυψη, ένα απλό γλάσο από γιαούρτι και μέλι.
Γλάσο Γιαουρτιού για Κέικ Καρότου

 Το γλάσο γιαουρτιού προσφέρει μια ελαφριά και αναζωογονητική νότα στο κέικ καρότου, ενώ παράλληλα είναι πιο υγιεινό από τα παραδοσιακά γλάσα με βάση το βούτυρο ή την κρέμα τυριού.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ( χαμηλών λιπαρών)
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • (Προαιρετικά) Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

  1. Ανακάτεψε όλα τα υλικά: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το γιαούρτι, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Προσαρμόστε τη γλυκύτητα: Αν θέλεις το γλάσο σου πιο γλυκό, πρόσθεσε επιπλέον ζάχαρη άχνη. Αν το προτιμάς πιο ξινό, πρόσθεσε λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού.
  3. Επίλεξε την υφή: Αν θέλεις ένα πιο παχύ γλάσο, χρησιμοποίησε γιαούρτι στραγγιστό. Αν το προτιμάς πιο ρευστό, χρησιμοποίησε γιαούρτι που δεν είναι στραγγιστό.
  4. Γαρνίρισμα: Πριν απλώσεις το γλάσο στο κέικ, μπορείς να προσθέσεις ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για μια πιο φρέσκια γεύση και αρωματική νότα.

Συμβουλές:

  • Θερμοκρασία: Βεβαιώσου ότι το κέικ έχει κρυώσει εντελώς πριν προσθέσεις το γλάσο.
  • Επικάλυψη: Χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να απλώσεις ομοιόμορφα το γλάσο στην επιφάνεια του κέικ.
  • Διάρκεια ζωής: Το γλάσο γιαουρτιού διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Γιατί να επιλέξεις γλάσο γιαουρτιού;

  • Υγιεινό: Το γιαούρτι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και καλών βακτηρίων για το έντερο.
  • Ελαφρύ: Είναι μια ελαφριά και αναζωογονητική επιλογή σε σύγκριση με τα πιο πλούσια γλάσα.
  • Εύκολο στην παρασκευή: Μπορείς να το φτιάξεις σε λίγα λεπτά με απλά υλικά.
  • Πολύπλευρο: Μπορείς να το προσαρμόσεις στα δικά σου γούστα, προσθέτοντας διάφορα αρώματα και υλικά.
  • Ποσότητα: Η ποσότητα του γλάσου που θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από το μέγεθος του κέικ σου και τις προτιμήσεις σου.
  • Διακόσμηση: Μπορείς να διακοσμήσεις το γλάσο με τριμμένα καρύδια, σταφίδες ή φλούδα πορτοκαλιού.
Γενικές πληροφορίες
  • Το κέικ καρότου είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών: Χάρη στα καρότα και το αλεύρι ολικής άλεσης (αν το χρησιμοποιείς), το κέικ καρότου μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα: Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Επιπλέον, τα φρούτα που χρησιμοποιείς προσθέτουν επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα.
  • Περιέχει υδατάνθρακες: Το αλεύρι και τα φρούτα αποτελούν την κύρια πηγή υδατανθράκων στο κέικ.
  • Περιέχει λίπος: Το ηλιέλαιο και τα αυγά προσθέτουν λίπος στο κέικ.

Απολαύστε το σπιτικό σας κέικ καρότου!!!

Βρείτε και άλλες υγιεινές συνταγές: https://pavlidou.gr/category/recipes/

Δρ Παυλίδου Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc, PhD, Post Doc

Παρόμοια Άρθρα

Κουνουπίδι φούρνου

Κουνουπίδι φούρνου

Κουνουπίδι στον φούρνο με γιαούρτι και αυγό: Μια κρεμώδης απόλαυση Είσαι έτοιμος/η για μια συνταγή που συνδυάζει την υπέροχη γεύση του κουνουπιδιού με την...

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας Χωρίς Ζάχαρη με Καλά Λιπαρά Υλικά (για 10 Μερίδες):Για τη βάση: 1 φλιτζάνι (≈240 γρ) βρώμη 1/2 φλιτζάνι (≈75 γρ) καρύδια ή αμύγδαλα,...

Ατομικά Κέικ Βρώμης

Ατομικά Κέικ Βρώμης

Ατομικά Κέικ Βρώμης με Φρούτα (Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης) Υλικά για 6 μερίδες 1 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) νιφάδες βρώμης 1 φλιτζάνι (60 γραμμάρια) αλεύρι για όλες...

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Λιβανέζικο) Υλικά (Για 8-10 Μερίδες) 250 γρ. ρεβίθια, άβραστα 1- 1,5 λίτρο νερό 1 κ.γ. αλάτι χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια ξύσμα λεμονιού, από 1...

Σαλάτα ντολμαδάκι

Σαλάτα ντολμαδάκι

Η σαλάτα ντολμαδάκι αποτελεί μια δροσερή και ελαφριά εκδοχή των αγαπημένων ντολμαδάκια γιαλαντζί. Είναι ιδανική για ζεστές μέρες ή ως συνοδευτικό σε κυρίως...

Porridge

Porridge

Το porridge έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η βρώμη, το κύριο συστατικό του porridge, είναι ένα θρεπτικό δημητριακό με πλήθος...