Κουνουπίδι φούρνου

Νοέ 26, 2024

Κουνουπίδι στον φούρνο με γιαούρτι και αυγό: Μια κρεμώδης απόλαυση

Είσαι έτοιμος/η για μια συνταγή που συνδυάζει την υπέροχη γεύση του κουνουπιδιού με την κρεμώδη υφή του γιαουρτιού; Ας ξεκινήσουμε!

Υλικά:

  • Κουνουπίδι: 1 μέτριο (περίπου 1,5 κιλό)
  • Γιαούρτι στραγγιστό: 500 γραμμάρια
  • Αυγά: 2 τεμάχια
  • Μουστάρδα: 2 κουταλιές της σούπας
  • Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Πιπέρι: Φρεσκοτριμμένο, κατά το γούστο
  • Λιαστές ντομάτες: 100 γραμμάρια, ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
  • Τριμμένο τυρί: 150 γραμμάρια (π.χ. γραβιέρα χαμ. λιπ.)
  • Φρυγανιά τριμμένη: 2 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του κουνουπιδιού:
    • Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  2. baked cauliflower with cheese

    Κρέμα γιαουρτιού:

    • Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  3. Συναρμολόγηση:
    • Σε ένα ταψί στρώνουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού.
    • Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό και το τριμμένο τυρί.
    • Περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
  4. Ψήσιμο:
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
    • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή η φρυγανιά.
Συμβουλές:
  • Για πιο έντονη γεύση: Μπορείς να προσθέσεις στον κορμό του κουνουπιδιού λίγο σκόρδο, τριμμένο ή ψιλοκομμένο.
  • Για μια πιο πικάντικη γεύση: Πρόσθεσε λίγο κόκκινο πιπέρι ή τσίλι.
  • Συνοδεύσεις: Σερβίρε το κουνουπίδι σου με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή με ρύζι.

Απολαύστε αυτό το υγιεινό και νόστιμο πιάτο!

Βασικά Στοιχεία/100γρ

Ενέργεια 107.29 kcal
Υδατάνθρακες 5.35 g
Πρωτεϊνες 7.00 g
Λίπη 6.65 g

Βρείτε περισσότερες υγιεινές συνταγές: https://pavlidou.gr/category/recipes/

Δρ Παυλίδου Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc, PhD, Post Doc

Παρόμοια Άρθρα

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας Χωρίς Ζάχαρη με Καλά Λιπαρά Υλικά (για 10 Μερίδες):Για τη βάση: 1 φλιτζάνι (≈240 γρ) βρώμη 1/2 φλιτζάνι (≈75 γρ) καρύδια ή αμύγδαλα,...

Ατομικά Κέικ Βρώμης

Ατομικά Κέικ Βρώμης

Ατομικά Κέικ Βρώμης με Φρούτα (Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης) Υλικά για 6 μερίδες 1 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) νιφάδες βρώμης 1 φλιτζάνι (60 γραμμάρια) αλεύρι για όλες...

Κέικ Καρότου

Κέικ Καρότου

Κέικ Καρότου με Πολτοποιημένα Φρούτα Υλικά: 300 γραμμάρια καρότα, τριμμένα 4 αυγά 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα, πολτοποιημένη 1/4 φλιτζάνι...

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Λιβανέζικο) Υλικά (Για 8-10 Μερίδες) 250 γρ. ρεβίθια, άβραστα 1- 1,5 λίτρο νερό 1 κ.γ. αλάτι χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια ξύσμα λεμονιού, από 1...

Σαλάτα ντολμαδάκι

Σαλάτα ντολμαδάκι

Η σαλάτα ντολμαδάκι αποτελεί μια δροσερή και ελαφριά εκδοχή των αγαπημένων ντολμαδάκια γιαλαντζί. Είναι ιδανική για ζεστές μέρες ή ως συνοδευτικό σε κυρίως...

Porridge

Porridge

Το porridge έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η βρώμη, το κύριο συστατικό του porridge, είναι ένα θρεπτικό δημητριακό με πλήθος...