Το porridge έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η βρώμη, το κύριο συστατικό του porridge, είναι ένα θρεπτικό δημητριακό με πλήθος οφελών για την υγεία.
Υλικά:
- 1/2φλ. νιφάδες βρώμης
- 250ml γάλα (ζωικό ή φυτικό) ή νερό ή μισό-μισό
- Μία μικρή δόση αλατιού (1-2 γυρίσματα του μύλου)
- Προαιρετικά: 1/2 κ.γ. άρωμα βανίλιας
- 120γρ. φρούτο της επιλογής σας
- 15γρ. ξηροί καρποί ή 1κ.γ. βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικιού
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάλτε το γάλα ή το νερό μαζί με το αλάτι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το υγρό ζεσταθεί, προσθέστε τις νιφάδες βρώμης και ανακατέψτε καλά.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει το porridge.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια (αν θέλετε).
- Σερβίρετε ζεστό αμέσως, γαρνίροντας με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Προτάσεις για Γαρνιτούρα:
- Φρέσκα φρούτα εποχής (φράουλες, μπανάνες, μούρα, ακτινίδια)
- Ξηροί καρποί και σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, chia seeds)
- Κανέλα
- Κακάο
- Βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικιού
Παραλλαγές:
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις νιφάδες βρώμης με νιφάδες από άλλα δημητριακά, όπως κινόα, αμαράντο ή φαγόπυρο.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο porridge κομμάτια από φρούτα, όπως μήλο, αχλάδι ή μπανάνα, πριν το βάλετε στη φωτιά.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο porridge 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο ή chia seeds για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Συμβουλές:
- Για πιο κρεμώδες porridge, μπορείτε να μαγειρέψετε τις νιφάδες βρώμης σε λιγότερο υγρό (π.χ. 200ml αντί για 250ml).
- Μπορείτε να φτιάξετε porridge από την προηγούμενη μέρα και να το ζεστάνετε ξανά το πρωί πριν το σερβίρετε.
- Το porridge μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Καλή όρεξη!