Porridge

Μάι 30, 2024

Το porridge έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η βρώμη, το κύριο συστατικό του porridge, είναι ένα θρεπτικό δημητριακό με πλήθος οφελών για την υγεία.

Υλικά:

  • 1/2φλ. νιφάδες βρώμης
  • 250ml γάλα (ζωικό ή φυτικό) ή νερό ή μισό-μισό
  • Μία μικρή δόση αλατιού (1-2 γυρίσματα του μύλου)
  • Προαιρετικά: 1/2 κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • 120γρ. φρούτο της επιλογής σας
  • 15γρ. ξηροί καρποί ή 1κ.γ. βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικιού

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάλτε το γάλα ή το νερό μαζί με το αλάτι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις το υγρό ζεσταθεί, προσθέστε τις νιφάδες βρώμης και ανακατέψτε καλά.
  3. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει το porridge.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια (αν θέλετε).
  5. Σερβίρετε ζεστό αμέσως, γαρνίροντας με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Προτάσεις για Γαρνιτούρα:

  • Φρέσκα φρούτα εποχής (φράουλες, μπανάνες, μούρα, ακτινίδια)
  • Ξηροί καρποί και σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, chia seeds)
  • Κανέλα
  • Κακάο
  • Βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικιού

Παραλλαγές:

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις νιφάδες βρώμης με νιφάδες από άλλα δημητριακά, όπως κινόα, αμαράντο ή φαγόπυρο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο porridge κομμάτια από φρούτα, όπως μήλο, αχλάδι ή μπανάνα, πριν το βάλετε στη φωτιά.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο porridge 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο ή chia seeds για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Συμβουλές:

  • Για πιο κρεμώδες porridge, μπορείτε να μαγειρέψετε τις νιφάδες βρώμης σε λιγότερο υγρό (π.χ. 200ml αντί για 250ml).
  • Μπορείτε να φτιάξετε porridge από την προηγούμενη μέρα και να το ζεστάνετε ξανά το πρωί πριν το σερβίρετε.
  • Το porridge μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Καλή όρεξη!

Δρ Παυλίδου Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc, PhD, Post Doc

Παρόμοια Άρθρα

Κέικ Καρότου

Κέικ Καρότου

Κέικ Καρότου με Πολτοποιημένα Φρούτα Υλικά: 300 γραμμάρια καρότα, τριμμένα 4 αυγά 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα, πολτοποιημένη 1/4 φλιτζάνι...

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Λιβανέζικο) Υλικά (Για 8-10 Μερίδες) 250 γρ. ρεβίθια, άβραστα 1- 1,5 λίτρο νερό 1 κ.γ. αλάτι χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια ξύσμα λεμονιού, από 1...

Σαλάτα ντολμαδάκι

Σαλάτα ντολμαδάκι

Η σαλάτα ντολμαδάκι αποτελεί μια δροσερή και ελαφριά εκδοχή των αγαπημένων ντολμαδάκια γιαλαντζί. Είναι ιδανική για ζεστές μέρες ή ως συνοδευτικό σε κυρίως...

Overnight Oats με μπανάνα και κανέλα

Overnight Oats με μπανάνα και κανέλα

Tα Overnight Oats είναι μια απλή και εύκολη λύση για ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό. Απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία και μπορούν να παρασκευαστούν το...

Wrap Τορτίγια με Ψητό Κοτόπουλο

Wrap Τορτίγια με Ψητό Κοτόπουλο

Wrap Τορτίγια με Ψητό Κοτόπουλο Τα wraps τορτίγια με ψητό κοτόπουλο αποτελούν μια εύκολη, νόστιμη και χορταστική επιλογή για ένα πλήρες γεύμα ή ένα σνακ....