Η σαλάτα ντολμαδάκι αποτελεί μια δροσερή και ελαφριά εκδοχή των αγαπημένων ντολμαδάκια γιαλαντζί. Είναι ιδανική για ζεστές μέρες ή ως συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο.
Υλικά (για 1 Μερίδα):
- 100γρ ρύζι βρασμένο (κατά προτίμηση καστανό )
- 1/2 ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 5 αμπελόφυλλα (σοταρισμένα)
- ψιλοκομμένο άνηθο
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1/2 αγγουράκι
- 1/2 κολοκυθάκι
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- 100γρ γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Περιχύνουμε με νερό (ή ζωμό) κι όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
- Βγάζουμε τα έτοιμα βρασμένα αμπελόφυλλα από τη συσκευασία, τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι από τις ίνες τους και τα ψιλοκόβουμε. Στη μέση περίπου του μαγειρέματος, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο καθώς και το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ κόβουμε 1/2 αγγουράκι και 1/2 κολοκυθάκι και τα αναμιγνύουμε.
- Για το σερβίρισμα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1κ.σ. ελαιόλαδο και100γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Σερβίρουμε είτε ζεστό, είτε κρύο, είτε σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή Όρεξη!