Σαλάτα ντολμαδάκι

Ιούλ 2, 2024

Η σαλάτα ντολμαδάκι αποτελεί μια δροσερή και ελαφριά εκδοχή των αγαπημένων ντολμαδάκια γιαλαντζί. Είναι ιδανική για ζεστές μέρες ή ως συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο.

Υλικά (για 1 Μερίδα):

  • 100γρ ρύζι βρασμένο (κατά προτίμηση καστανό )
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 5 αμπελόφυλλα (σοταρισμένα)
  • ψιλοκομμένο άνηθο
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1/2 αγγουράκι
  • 1/2 κολοκυθάκι
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1κ.σ. ελαιόλαδο


Για το σερβίρισμα:

  • 100γρ γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  3. Περιχύνουμε με νερό (ή ζωμό) κι όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
  4. Βγάζουμε τα έτοιμα βρασμένα αμπελόφυλλα από τη συσκευασία, τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι από τις ίνες τους και τα ψιλοκόβουμε. Στη μέση περίπου του μαγειρέματος, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο καθώς και το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
  6. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ κόβουμε 1/2 αγγουράκι και 1/2 κολοκυθάκι και τα αναμιγνύουμε.
  7. Για το σερβίρισμα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1κ.σ. ελαιόλαδο και100γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Σερβίρουμε είτε ζεστό, είτε κρύο, είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή Όρεξη!

Δρ Παυλίδου Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc, PhD, Post Doc

Παρόμοια Άρθρα

Κουνουπίδι φούρνου

Κουνουπίδι φούρνου

Κουνουπίδι στον φούρνο με γιαούρτι και αυγό: Μια κρεμώδης απόλαυση Είσαι έτοιμος/η για μια συνταγή που συνδυάζει την υπέροχη γεύση του κουνουπιδιού με την...

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας Χωρίς Ζάχαρη με Καλά Λιπαρά Υλικά (για 10 Μερίδες):Για τη βάση: 1 φλιτζάνι (≈240 γρ) βρώμη 1/2 φλιτζάνι (≈75 γρ) καρύδια ή αμύγδαλα,...

Ατομικά Κέικ Βρώμης

Ατομικά Κέικ Βρώμης

Ατομικά Κέικ Βρώμης με Φρούτα (Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης) Υλικά για 6 μερίδες 1 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) νιφάδες βρώμης 1 φλιτζάνι (60 γραμμάρια) αλεύρι για όλες...

Κέικ Καρότου

Κέικ Καρότου

Κέικ Καρότου με Πολτοποιημένα Φρούτα Υλικά: 300 γραμμάρια καρότα, τριμμένα 4 αυγά 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα, πολτοποιημένη 1/4 φλιτζάνι...

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Λιβανέζικο) Υλικά (Για 8-10 Μερίδες) 250 γρ. ρεβίθια, άβραστα 1- 1,5 λίτρο νερό 1 κ.γ. αλάτι χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια ξύσμα λεμονιού, από 1...

Porridge

Porridge

Το porridge έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η βρώμη, το κύριο συστατικό του porridge, είναι ένα θρεπτικό δημητριακό με πλήθος...