7 Λόγοι να Δοκιμάσεις Υγιεινά Κουλουράκια Βρώμης με Ελαιόλαδο, Πορτοκάλι & Μαστίχα Χίου

Οκτ 13, 2025

🥣 Υγιεινά Κουλουράκια Βρώμης με Ελαιόλαδο, Πορτοκάλι & Μαστίχα Χίου

Ανακάλυψε πώς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα κουλουράκια βρώμης με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και μαστίχα Χίου – υγιεινά, αρωματικά και πλούσια σε φυτικές ίνες για κάθε στιγμή της ημέρας.


🧁 Τι Είναι τα Κουλουράκια Βρώμης με Ελαιόλαδο;

Τα κουλουράκια βρώμης με ελαιόλαδο είναι μια πιο υγιεινή εκδοχή του παραδοσιακού ελληνικού κουλουριού. Χωρίς βούτυρο ή ζάχαρη, με πλούσια γεύση πορτοκαλιού και άρωμα μαστίχας Χίου, αποτελούν το ιδανικό σνακ για πρωινό, γιαούρτι ή καφέ. Είναι vegan, νηστίσιμα και γεμάτα ενέργεια.


🍪 Υλικά (για 20–25 κουλουράκια)

  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή ζέας

  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης

  • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  • 60 ml χυμός πορτοκαλιού

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα Χίου

  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • 40 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης

  • 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)


👩‍🍳 Εκτέλεση Βήμα-Βήμα

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (αέρα).
  • Ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη βρώμη, το μπέικιν και τη μαστίχα Χίου.
  • Πρόσθεσε το ελαιόλαδο, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Πλάσε μικρά κουλουράκια ή μπισκοτάκια.
  • Ψήσε για 15–18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Άφησέ τα να κρυώσουν — τότε γίνονται ακόμα πιο τραγανά!

💚 Tips για Πιο Functional Αποτέλεσμα

  • Πρόσθεσε 1 κουτ. σπόρους chia ή λιναρόσπορο για επιπλέον Ω3 και φυτικές ίνες.

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι βρώμης για πιο μαλακή υφή.

  • Αν θέλεις πιο τραγανά κουλουράκια, άφησέ τα στο φούρνο 2 λεπτά παραπάνω.

  • Διατήρησέ τα σε γυάλινο βάζο έως 1 εβδομάδα.


🧠 Διατροφική Αξία & Οφέλη

Τα κουλουράκια βρώμης με ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή επιλογή γεμάτη οφέλη:

  • Βρώμη: βοηθά στη ρύθμιση σακχάρου & χοληστερίνης

  • Ελαιόλαδο: πηγή μονοακόρεστων “καλών” λιπαρών

  • Μαστίχα Χίου: ευεργετική για το πεπτικό και το ανοσοποιητικό

  • Πορτοκάλι: πλούσιο σε βιταμίνη C & αντιοξειδωτικά

Αυτά τα κουλουράκια είναι ιδανικά για όσους θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη και να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών.


🧾 Θρεπτικά Στοιχεία (ανά κουλουράκι)

Θρεπτικό Στοιχείο Ποσότητα
Θερμίδες 85 kcal
Πρωτεΐνη 2.1 g
Φυτικές Ίνες 1.8 g
Λιπαρά 4.2 g
Σάκχαρα 3.5 g


🔗 Χρήσιμες Πηγές


🏁 Συμπέρασμα

Τα κουλουράκια βρώμης με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και μαστίχα Χίου είναι το τέλειο παράδειγμα ελληνικής παράδοσης που συναντά τη σύγχρονη υγιεινή διατροφή. Είναι αρωματικά, νόστιμα και ισορροπημένα — μια μικρή απόλαυση χωρίς ενοχές!

Δρ Παυλίδου Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc, PhD, Post Doc

Παρόμοια Άρθρα

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Hummus)

Χούμους (Λιβανέζικο) Υλικά (Για 8-10 Μερίδες) 250 γρ. ρεβίθια, άβραστα 1- 1,5 λίτρο νερό 1 κ.γ. αλάτι χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια ξύσμα λεμονιού, από 1...

Γουακαμόλε

Γουακαμόλε

Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικανική συνταγή με ρίζες που φτάνουν στους Αζτέκους. Η λέξη "guacamole" προέρχεται από τη γλώσσα Ναουάτλ (Nahuatl) και...

Τόφου

Ένα Νηστίσιμο Υπερτρόφιμο με Υψηλή Πρωτεΐνη Το τόφου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά υποκατάστατα της πρωτεΐνης, ιδανικό για όσους ακολουθούν νηστεία,...

Κουνουπίδι φούρνου

Κουνουπίδι στον φούρνο με γιαούρτι και αυγό: Μια κρεμώδης απόλαυση Είσαι έτοιμος/η για μια συνταγή που συνδυάζει την υπέροχη γεύση του κουνουπιδιού με την...

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας

Cheesecake Κολοκύθας Χωρίς Ζάχαρη με Καλά Λιπαρά Υλικά (για 10 Μερίδες):Για τη βάση: 1 φλιτζάνι (≈240 γρ) βρώμη 1/2 φλιτζάνι (≈75 γρ) καρύδια ή αμύγδαλα,...